Piparkakkuruudut
25 annosta / 30 - 60 min / helppo
Ainesosat
Pohja
- 4 munaa
- 3 dl fariinisokeria
- 100 g voita sulatettuna
- 1 dl öljyä
- 5½ dl vehnäjauhoja
- 1 rkl leivinjauhetta
- 1 rkl kanelia
- 1 rkl vaniljasokeria
- 1 tl neilikkaa
- ½ tl inkivääriä
- ½ tl kardemummaa
- ½ tl pomeranssinkuorta
- 2 dl maitoa
Kuorrute
- 60 g voita
- 1 pkt (500g) tomusokeria
- 200 g (sitruuna)tuorejuustoa
- (1 tl sitruuna-aromia)
Ohjeet
Pohja
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla.
Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita varovasti joukkoon sulatettu voi ja öljy. Sekoita kuivat aineet yhteen toisessa kulhossa ja lisää vuorotellen maidon kanssa muna-sokerivaahtoon. Kääntele tasaiseksi ja levitä uunipellille. Paista noin 15 minuuttia. Jäähdytä pohja ennen tuorejuustokuorrutteen levittämistä.
Kuorrute
Sekoita huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri yhteen. Lisää tuorejuusto ja sitruuna-aromi ja vatkaa seosta hetki kuohkeammaksi. Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle ja leikkaa leivos ruuduiksi.
Moikka!
Tein näitä makeaa joulua -kirjasi ohjeen perusteella. ehkä siihen oli lipsahtanut virhe, sillä minä en ainakaan saanut 60 g:sta huoneenlämpöistä voita ja puolesta kilosta tomusokeria erittäin kuohkeaa vaahtoa… lisäilin sitten loput aineet ja vatkailin sen jälkeen.
mietin myös, millä mittasuhteilla voisin vähentää pohjan sokerisuutta. täytteestä jo muokkailin 100 g tomusokeria pois korvaten sen tuorejuustolla.
kiva, jos ehdit vinkata 🙂 en löytänyt netistä oikein mitään muuta ohjetta, josta saisin ideaa tuohon pohjaan.
Hei Minttu! Tosiaan kirjassa on valitettavasti käynyt virhe tuon kuorrutteen vatkaamisen osalta, erittäin kuohkeaa vaahtoa tällä suhteella ei tule. Tarkoitus siis sekoittaa voi ja tomusokeri hyvin yhteen ja sitten lisätä tuorejuusto, kuten tässä blogin ohjeessa lukee. Voit tarvittaessa vähentää sokeria pohjasta tai kuorrutteesta, sokerilla on kuitenkin tehtävänsä ei pelkästään maun, vaan myös pohjan kuohkeuden kannalta. Kuorrutteesta sokeria voit vähentää reippaammin, eikä sitä tarvitse korvata millään. Jos lisäät sokerin sijasta tuorejuustoa, kuorrute muuttaa helposti rakennettaan.
Hei!
Juuri tällaista pohjaa tarvitsisin. Onnistuisiko pohjaksi ja kanneksi kinuski- puolukka moussekakulle? Jos onnistuu, niin kannattaisiko tehdä rengasvuokaan ja halkaista, vai onko parempi tehdä pellille ja leikata oikeaan kokoon? Miten kansi kestää kinuskikiilteen vai imeytyykö, täytyykö eristää? Paljon kysymyksiä ja kiitos vastauksesta jo etukäteen.
T. Elina
Moi Elina! Kuulostaapa herkulliselta. Pohja sopii varmasti oikein hyvin tällaiseen kakkuun. Kypsymisen kannalta olisi paras paistaa pohja pellillä ja leikata vuokaan sopivaksi, tämän kaltainen pohja oalaa syvässä vuoassa helposti reunoilta ja pinnalta ennenkuin keskiosa on kypsynyt.
Kannen pitäisi kyllä kestää tavallinen kinuski, kun kaadat kinuskin paistuneelle pinnalle, etkä leivinpaperia vasten olleelle, huokoisemmalle pinnalle. Kinuskin koostumus on tietenkin ratkaiseva tekijä sen pysyvyydessä. Jos haluat eristää pohjaa jollain sipaise pintaan ihan pieni kerros jämäkkää hilloa (esim. omena-kanelimarmeladi), ihan minikerroksena tuo ei juuri tuo lisämakeutta kakkuun ja omena-kaneli sopii varmasti makuihinkin. Toki puolukka käy myös, mutta sen koostumus on harvoin sileä.
Hei!
Ajattelin tässä kokeilla reseptiä. Mitä öljyä suosittelet ?
Moi Vappu! Käytän yleisimmin leivonnassa rypsiöljyä, se on sopivan neutraalin makuista. Myös auringonkukkaöljy on hyvin neutraali ja pähkinäöljyt sopivat hyvin makeisiin leivonnaisiin, jos haluat tuoda niihin lisämakua. Kylmäpuristetuissa öljyissä on todella voimakas maku ja ne muuttuvat lämmitettyinä helposti kitkeriksi, joten kannattaa ostaa sitä ihan tavallista.
Onko kyseessä 500g tomusokeripakkaus?
Hei Riitta! Juurikin se dansukkerin perustomusokeri, mikä painaa 500g. En ole muihin törmännytkään, mutta lupaan tästä edespäin ilmoittaa vähintäänkin suluissa tuon painon, ettei tule epäselvyyttä. Mukavia leivontahetkiä!
Onppa mielenkiintoinen resepti! Kyllä nämä pitää testata vaikka joulunaika jo menikin 🙂
Kiitos Tita! Juu, ei pidä olla liian tarkka, syödäänhän piparkakkujakin keskellä kesää (tai ainakin minä syön 😀 ).