Porkkanajuustokakku kanelimurulla

Porkkanajuustokakku kanelimurulla

05. 09. 2018
Maukasta ja mehevää porkkanakakkua, täyteläistä juustokakkua ja herkullista kanelimurua. Näistä aineksista syntyy mitä täydellisin porkkanakakku.

Porkkanakakku kuuluu erottomattomana osana syksyyn (tai oikeastaan meillä ihan jokaiseen vuodenaikaan). Mehevä ja mausteinen porkkanakakku herkullisella tuorejuustokuorrutuksella on ehdottomasti yksi parhaista leivonnaisista. Se toimii loistavasti niin monikerroksisena kakkuna, kuin pellille leivottuna porkkanapiirakkanakin. Kakkupohja vain paranee vetäydyttyään jääkaapissa päivän tai pari ja siten yhdestä piirakasta riittää monelle kahvihetkelle.

Ihastuin jo vuosia sitten Kakkutaikurin sivuilla näkemääni porkkanajuustokakkuun ja ajatus jäi kytemään mielessäni. Kakussa oli porkkanapohja, johon oli sekoitettu tuorejuustokuorrutetta ja koko komeus oli kuorrutettu vielä paiston jälkeen uudella tuorejuustokerroksella. Kuulostaa siis todella herkulliselta. Koska olen mahdoton porkkanakakkufani ja olen pitkään tuunannut omaa porkkanakakkureseptiäni juuri itselleni sopivaksi, halusin tietenkin tehdä herkusta oman versioni. Omassa ohjeessani on täydellisen mehevä ja ihanan mausteinen pohja. Sopivaa rakennetta pohjaan tuovat pienet mantelin palat (allergikot voivat kyllä jättää ne pois).

Juustokakkukerroksen päätin tehdä rahkan ja tuorejuuston sekoituksesta, jolloin siihen saadaan sopivaa raikkautta. Koska kakussa on jo ihanasti tuorejuustoa, päätin kuorruttaa kakun murukerroksella, jolloin erillistä tuorejuustokerrosta ei tarvita. Kakun etuna on myös hyvä säilyvyys, sillä uunissa paistettu ja murulla kuorrutettu tuorejuustokerros ei kuivu samalla tavoin kuin tomusokeri-tuorejuustokuorrute. Kakku siis kestää hyvin jääkaappisäilytystä ja pakastamistakin. Tosin pakastettaessa murupäällisen rapeus kärsii hieman, mutta kakku on silti aivan käsittämättömän herkullista.

Porkkana-juustokakku murupäällisellä (uunipellillinen)

30 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Murupäällinen

  • 2 dl kaurahiutaleita
  • 1½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl kanelia
  • 1 dl sokeria
  • ½ dl fariinisokeria
  • 100 g voita

Pohja

  • 4 munaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl luomu vaniljasokeria
  • 2 dl rypsiöljyä
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl soodaa
  • 1 rkl kanelia
  • 1 tl kardemummaa
  • ½ tl neilikkaa
  • ½ tl suolaa
  • 100 g mantelirouhetta
  • 5 dl porkkanaraastetta (4–6 porkkanaa)

Tuorejuustokerros

  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 250 g maustettua rahkaa (sitruuna-lime)
  • 1 dl sokeria
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • 2 munaa

Ohjeet

Murupäällinen

Sekoita kaurahiutaleet, jauhot, sokerit ja kaneli yhteen. Nypi joukkoon kylmä voi, jotta saat murumaisen taikinan. Laita taikina kylmään pohjan ja juustokakkumassan valmistamisen ajaksi.

Pohja

Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla. Kuumenna uuni 175 °C:seen.

Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon öljy, älä vatkaa, ettei taikina menetä kuohkeuttaan. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda, mausteet ja mantelirouhe yhteen. Kääntele jauhoseos taikinaan parissa erässä. Kääntele viimeisenä joukkoon porkkanaraaste. Kaada taikina uunipellille ja valmista seuraavaksi tuorejuustokerros.

Tuorejuustokerros

Vatkaa tuorejuusto, sokeri ja rahka tasaiseksi. Lisää maissitärkkelys ja sen jälkeen munat yksi kerrallaan. Lusikoi täyte pohjan päälle. Marmoroi taikinat yhteen kuljettamalla voiveistä taikinoiden läpi. Älä sekoita liikaa, etteivät massat sekoitu täysin.

Ripottele muruseos piirakan pinnalle ja paista noin 30–40 minuuttia tai kunnes piirakka tuntuu pianettaessa kypsältä. Anna jäähtyä kunnolla. Piirakka mehevöityy jääkaapissa ja on parhaimmillaan tarjoilua seuraavana päivänä.

Halutessasi voit tarjoilla kakun kinuski- tai vaniljakastikkeen kanssa, mutta välttämättömiä lisukkeet eivät tälle kakulle missään nimessä ole.

Kategoriat

Juustokakut Piirakat

Avainsanat

syksy

Kommentit(2)

  
  • Minna sanoo:

    Millä mantelirouheen voisi korvata? Vai voiko jättää pois?

    • Mantelirouheella on pohjassa ihan tärkeä tehtävä sekä maun, että rakenteen kannalta. Se antaa pohjaan ihanaa mehevyyttä ja mukavaa suutuntumaa. Voit kuitenkin tarvittaessa korjata sen muulla pähkinärouheella, tai vaikka piparkakunmuruilla. Jos haluat jättää sen pois, lisää puoli desiä vehnäjauhoja taikinaa, valitettavasti pohja ei ole silloin aivan yhtä mehevä ja herkullinen.

Samankaltaisia kirjoituksia