Porkkana-juustokakku murupäällisellä (uunipellillinen)
30 annosta / yli 60 min / keskitaso
Ainesosat
Murupäällinen
- 2 dl kaurahiutaleita
- 1½ dl vehnäjauhoja
- 1 tl kanelia
- 1 dl sokeria
- ½ dl fariinisokeria
- 100 g voita
Pohja
- 4 munaa
- 1 dl fariinisokeria
- 2 dl sokeria
- 1 rkl luomu vaniljasokeria
- 2 dl rypsiöljyä
- 5 dl vehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1 tl soodaa
- 1 rkl kanelia
- 1 tl kardemummaa
- ½ tl neilikkaa
- ½ tl suolaa
- 100 g mantelirouhetta
- 5 dl porkkanaraastetta (4–6 porkkanaa)
Tuorejuustokerros
- 200 g maustamatonta tuorejuustoa
- 250 g maustettua rahkaa (sitruuna-lime)
- 1 dl sokeria
- 2 rkl maissitärkkelystä
- 2 munaa
Ohjeet
Murupäällinen
Sekoita kaurahiutaleet, jauhot, sokerit ja kaneli yhteen. Nypi joukkoon kylmä voi, jotta saat murumaisen taikinan. Laita taikina kylmään pohjan ja juustokakkumassan valmistamisen ajaksi.
Pohja
Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla. Kuumenna uuni 175 °C:seen.
Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon öljy, älä vatkaa, ettei taikina menetä kuohkeuttaan. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, sooda, mausteet ja mantelirouhe yhteen. Kääntele jauhoseos taikinaan parissa erässä. Kääntele viimeisenä joukkoon porkkanaraaste. Kaada taikina uunipellille ja valmista seuraavaksi tuorejuustokerros.
Tuorejuustokerros
Vatkaa tuorejuusto, sokeri ja rahka tasaiseksi. Lisää maissitärkkelys ja sen jälkeen munat yksi kerrallaan. Lusikoi täyte pohjan päälle. Marmoroi taikinat yhteen kuljettamalla voiveistä taikinoiden läpi. Älä sekoita liikaa, etteivät massat sekoitu täysin.
Ripottele muruseos piirakan pinnalle ja paista noin 30–40 minuuttia tai kunnes piirakka tuntuu pianettaessa kypsältä. Anna jäähtyä kunnolla. Piirakka mehevöityy jääkaapissa ja on parhaimmillaan tarjoilua seuraavana päivänä.
Halutessasi voit tarjoilla kakun kinuski- tai vaniljakastikkeen kanssa, mutta välttämättömiä lisukkeet eivät tälle kakulle missään nimessä ole.
Millä mantelirouheen voisi korvata? Vai voiko jättää pois?
Mantelirouheella on pohjassa ihan tärkeä tehtävä sekä maun, että rakenteen kannalta. Se antaa pohjaan ihanaa mehevyyttä ja mukavaa suutuntumaa. Voit kuitenkin tarvittaessa korjata sen muulla pähkinärouheella, tai vaikka piparkakunmuruilla. Jos haluat jättää sen pois, lisää puoli desiä vehnäjauhoja taikinaa, valitettavasti pohja ei ole silloin aivan yhtä mehevä ja herkullinen.