Ainesosat
- 1 litra appelsiinimehua
- 100 g hiivaa
- 3 dl siirappia
- 1½ tl suolaa
- 3 dl ruisjauhoja
- 3 dl kauraleseitä
- 12 dl vehnäjauhoja
- 200 g puolukoita
- 50 g saksanpähkinöitä
- 50 g pekaanipähkinöitä
Siirappivesi
- ½ dl vettä
- 1 dl siirappia
Ohjeet
Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi. Lämmitä appelsiinimehu kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Lisää siirappi ja jätä seos huoneenlämpöön noin 5 minuutiksi tai kunnes pinnalle alkaa muodostua hieman vaahtoa. Lisää suola, ruisjauhot ja kauraleseet. Alusta vehnäjauhot vähitellen taikinaan. Lisää pähkinärouhe ja sekoita puolukoiden kanssa taikinaan. Anna taikinan kohota liinan alla noin 1½ tuntia.
Kuumenna uuni 150 ℃:seen. Kaada taikina kolmeen leipävuokaan ja paista leipiä tunnin ajan. Voitele leivät siirappivedellä ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia.
En tiedä, mikä meni vikaan, mutt ei leivät kypsyneet 1.5 tunnista. Jätin puolukan pois ja käytin osan kaurajauhoja ja osan sämpyläjauhoja.
Hei Jansku. Jauhojen vaihtelu voi muuttaa taikinan koostumusta. Jos taikina on ollut liian raskas eikä ole jaksanut kohota se voi jäädä raa’an tuntuiseksi. Huomasithan myös, että tätä taikinaa ei vaivata suuresti, vaan vaan alustetaan tasaiseksi.