Sitruuna-lakritsimarenkikakku

Sitruuna-lakritsimarenkikakku

12. 11. 2019
Lakritsilla maustettua mutakakkua ja marenkia, sekä ihanan täyteläistä sitruunamoussea.

Sitruunan ja lakritsin yhdistelmä on yksi perheemme suosikeista ja siitä tuleekin usein kehiteltyä erilaisia jälkiruokia ja leivonnaisia. Yleisin viikonlopun jälkkärinälän sammuttajista on ehdottomasti lakritsimutakakku, jota syödään usein sitruunajäätelön kanssa. Tuo jälkiruoka on jäänyt blogiin kokonaan laittamatta, koska sitä odotetaan niin malttamattomana, ettei sen kuvaaminen ole ollut mahdollista. Nyt kehittelin kuitenkin tuosta ihanuudesta kakkuversion, ja tämä kokeilu kannatti. Tuo marenki on todella herkullista. Pursotin ylijäämämarengin leivinpaperin päälle ja annoin kovettua huoneenlämmössä kaksi vuorokautta, jolloin niistä tuli todella herkullisia lakritsimarenkeja.

Sitruunamousseen halusin käyttää marengista ylijääneet keltuaiset, jottei mitään mene hukkaan. Keltuaisista tehty sitruunatahna on ihanan täyteläistä ja siitä tulee todella ihana mousse. Hyydyttäjänä moussessa voi käyttää myös liivatetta, mutta se oli meiltä loppu, joten käytin vegegeliä. Vegegel toimi tähän oikein hyvin ja antoi ihanan pehmeän rakenteen kakulle. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei moussea kannata vatkata liian paksuksi, sillä silloin hyydyttäjän lisääminen tulee olemaan haastavaa. Toisaalta jos saat moussen vatkattua napakaksi ja lemon curd on paksua, kakku ei välttämättä hyydyttäjää edes kaipaa.

Sitruuna-lakritsimarenkikakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 150 g voita
  • 150 g tummaa suklaata
  • 3 munaa
  • 1½ dl sokeria
  • 1½ dl vehnäjauhoja
  • ¾ tl leivinjauhetta
  • 1½ rkl lakritsijauhetta

Täyte

  • 2 luomusitruunaa
  • 2 dl sokeria
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 50 g voita
  • 250 g mascarponejuustoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • + 1 sitruunan mehu
  • 1 pss vegegel

Kuorrute

  • 4 kananmunan valkuaista
  • 2½ dl sokeria
  • 2 tl lakritsijauhetta

 

Ohjeet

Pohja

Kuumenna uuni 200 °C:seen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (22 cm). Vuoraa myös vuoan reunat leivinpaperilla.

Sulata voi ja suklaa. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Kääntele suklaa-voisula munavaahtoon. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja lakritsijauhe. Kääntele jauhoseos munavaahtoon ja kaada taikina esivalmisteltuun vuokaan. Paista kakkua noin 15 minuuttia tai kunnes kakun reunat ovat asettuneet, mutta keskusta on vielä hyllyvää. Jäähdytä kakku jääkaappikylmäksi.

Täyte

Pese sitruunat huolellisesti. Raasta kuori ohuelti kattilaan. Purista joukkoon sitruunamehu ja lisää sokeri. Kiehauta kunnes sokeri on sulanut, Vatkaa keltuaiset hieman kevyemmäksi vaahdoksi. Kaada kuuma sitruunamehu keltuaisten joukkoon koko ajan vatkaten. Kaada seos kattilaan ja kuumenna sekoitellen, kunnes seos paksuuntuu selvästi. Siivilöi tahna puhtaaseen kulhoon ja sulata joukkoon voi. Jäähdytä hyvin.

Vatkaa mascarpone ja kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi. Kääntele joukkoon jäähtynyt lemon curd (älä vatkaa liikaa, ettei seos juoksetu tai muutu liian paksuksi, jolloin hyydyttäjän lisääminen on hankalaa). Purista sitruunan mehu kattilaan, lisää vegegel ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada sitruunamehu välittömästi täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Kaada täyte heti jäähtyneen pohjan päälle ja laita jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi. Siirrä hyytynyt kakku tarjoilualustalle ja valmista kuorrute.

Kuorrute

Valmista kuorrute mittaamalla valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Aseta kulho vesihauteeseen, niin ettei vesi osu kulhon pohjaan. Vatkaa valkuaisia vesihauteessa, kunnes sen lämpötila on noin 65 astetta. Jos et omista sokerilämpömittaria voit kokeilla hieroa vaahtoa sormien välissä. Se on valmista, kun kaikki sokerikiteet ovat sulaneet ja vaahto tuntuu sileältä ja selvästi lämpimältä.

Ota kulho vesihauteesta ja vatkaa vaahto huoneenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon lakritsijauhe. Siirrä vaahto pursotinpussiin ja pursota heti sitruunamoussen päälle. Ruskista halutessasi kaasupolttimella.

Kategoriat

Juustokakut

Kommentit(8)

  
  • Alli sanoo:

    Hei!

    Voiko vegegelin korvata esim. liivatteella? Paljonko pitäisi laittaa?

  • Jaanaaja sanoo:

    Moikka!

    Minkälaisella tyllalla saa nuita kivoja “pisaroita”? Kaipaisin täsmätietoa, jotta ei tulisi hasardiostoja =)

  • Nimetön sanoo:

    Moikka!

    Millä tyllalla olet pursottanut marenkikuorrutteen? Olen yrittänyt päästä esim. Wiltonin tyllien myyntipakkauksissa olevien havainnekuvien perusteella kärrylle josko niistä joku loihtisi juuri tuon “pisaran” =)

    • Heippa! Tämä on pursotettu sweetly does it tyllalla 9F, Se on suuri avoin tähtitylla. Laatikostani löytyy myös hyvin samanlaista jälkeä tekevä Wiltonin 8B tylla.

  • Muikkukissa sanoo:

    Moi! Mulla kakun tuorejuustomassa jäi vegegelillä hyvin löysäksi yön yli jääkaapissa olon jälkeenkin. En ehtinyt edes kiehauttaa vegegeliä ennen kuin jo oli niin tahnaa että piti nopeasti saada massaan sekoitettua. Päällisen marenkia tuli tosi suuri määrä, ei mahtunut kakun päälle. Mutta hyvää oli! Kiitos ohjeesta!

    • Hei Muikkukissa! Harmi, että jotain meni vikaan, mutta kiva että kakku maistui silti. Vegegel vaatii kyllä kiehauttamisen, että se jähmettyy, joten ongelma on varmaan ollut siinä ettei se ole kiehahtanut. Oliko massa siis ensin juoksevampaa ja lähti sitten paksunemaan kuumennettaessa?

Samankaltaisia kirjoituksia