Sitruuna-pusukakku
15 annosta / yli 60 min / keskitaso
Ainesosat
Pohja
- 1 munaa
- ½ dl erikoishienoa sokeria
- ½ dl vehnäjauhoja
- 1 tl vaniljasokeria
- ¼ tl leivinjauhetta
Täyte
- 4 liivatetta
- 2 dl paksua vaniljakastiketta (esim. valio vanilla)
- 1½ dl lemon curdia (valmista tai itse tehtyä)
- ¼ dl sokeria
- ½ sitruuna
- 2½ dl vispikermaa
- 6 sitruuna-lime (kevät) suukkoa
Kuorrute
- 2½ dl vispikermaa
- 1 tl vaniljasokeria
- 2 rkl tomusokeria
Ohjeet
Pohja
Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk. 20 cm). Vuoraa myös vuoan reunat leivinpaperilla. Kuumenna uuni 175 °C:seen.
Vaahdota muna ja sokeri erittäin kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi kolmannes kerrallaan munavaahtoon. Sekoita varovasti nuolijalla käännellen. Levitä taikina tasaisesti vuokaan ja paista noin 10–15 minuuttia tai kunnes pohja tuntuu joustavalta sormella painettaessa. Anna pohjan jäähtyä vuoassaan.
Täyte
Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Sekoita vaniljakastike, lemon curd ja sokeri yhteen. Kuumenna sitruunamehu ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana vanilja-sitruunaseokseen. Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele kahdessa osassa vanilja-sitruunatäytteeseen.
Asettele suukot tasaisesti edelleen vuoassa olevan pohjan päälle. Kaada täyte varovasti suukkojen päälle. Anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Kuorrute
Ota kakku vuoasta ja aseta se tarjoiluvadille. Vaahdota kerma sokereiden kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Laita puolet kermasta tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin. Levitä loput kermasta kakun päälle. Viimeistele kakku kermapursotuksin ja suklaa- sekä sitruunakoristein.
Kyllä ne pusut VAAN jäi näkymään 20cm vuoastsa kun täytteen kaadoin tasasesti. Arvsin että näin kävisi. Nyt todella Harmittaa
No voi miten harmi! Olen todella pahoillani puolestasi. Varmistin vielä mittaamalla oman vuokani ja se on tosiaan halkaisijaltaan 20 cm, joten ainakaan ohjeessa ei ole virhettä. Toki pusut peittyvät vain ohuesti ja ne saattavat kuultaa täytteen läpi, mutta olivat kuitenkin kokonaan peitossa. Jos kaikki aineet on mitattu tarkkaan ja vuoka on varmasti juuri tuon 20 cm, syynä voi olla esimerkiksi se, ettei kerma ole vaahdotettaessa saavuttanut riittävää tilavuutta. Kiitos kuitenkin kommentistasi, otan tämän huomioon neuvoessani muita. Pahoittelut vielä ja oikein ihanaa kevättä!
Moikka, olisin tekemässä tätä äitienpäiväks. NÄKYYKÖ pusut 20cm vuoassa jos kermaa ei Laita päälle? Jos tekee 24cm vuokaa kannattaako tehdä 1,5X ETTei pusut vilku alta ja pilaa yllätystä ?
Moi! 20 cm:n vuoasta pusut eivät näy, mutta jos teet 24 cm:n vuokaan kannattaa tosiaan tehdä 1,5 kertaisena.
Tää on tosi hauska idea! Ei osaa kyllä yhtään odottaa mitä tuolta sisältä paljastuu, jossei tiedä 🙂
Nää pusukakut on kyllä ollut aivan ihania. Ja pusuja on nykyään niin montaa makua, että löytyy kyllä sopivat mihin kakkuun vaan.