Suklaa-päärynäkeikauskakku
10 annosta / yli 60 min / helppo
Ainesosat
- noin 3 pientä päärynää
- sitruunan mehu
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1¼ dl kaakaojauhetta
- 1 tl soodaa
- ½ tl leivinjauhetta
- ripaus suolaa
- 2½ dl sokeria
- 40 g tummaa suklaata
- 50 g voita
- 4 dl kevytmaitoa
- ½ tl vaniljauutetta
- 1 suuri kananmuna
Ohjeet
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa halkaisijaltaan n. 20 cm:n irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Leikkaa päärynät pituussuunnassa noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Asettele palat kukan muotoon vuuan pohjalle.
Aloita taikinan valmistus sekoittamalla kaikki kuivat aineet keskenään. Laita maito, voi, suklaa ja vaniljauute kattilaan ja kuumenna kunnes suklaa ja voi ovat sulaneet. Sekoita jauhoseokseen. Vatkaa kananmuna vaahdoksi ja lisää taikinaan. Kaada taikina päärynöiden päälle.
Paista kakkua noin 50 minuuttia tai kunnes kakun keskelle painettuun puutikkuun ei tartu enää taikinaa ja kakku vetäytyy hieman irti vuuan reunoista. Jäähdytä kakkua 5-1o minuuttia ja kumoa se tarjoilulautaselle. Kakku maistuu lämpimänä vaikka vaniljajäätelön kanssa, mutta parhaimmillaan se oli vasta vetäydyttyään jääkaapissa seuraavaan päivään.
On lohduttavaa että tottunutkin kakkuleipuri voi unohtaa katsoa onko kaikkea kotona ennen kuin alkaa leivontahommiin. Tämä kakku näyttää todella herkulliselta. Pari kysymystä: Mitä on leivontakaakao? Sopiiko tähän tavallinen makeuttamaton kaakaojauhe esim Valrhona? Entä miten kypsiä päärynöitä käytit?
Tekevälle sattuu 😀 Leivontakaakaolla tarkoitan juuri tuollaista makeuttamatonta tummaa kaakaota, ei siis kaakaojuomajauhetta. Päärynöissä tykkään leivontaan käyttää kunnolla kypsiä päärynöitä, jotka ovat makeimmillaan. Hieman painettaessa pehmeä, on juuri sopiva.
Kiitos Taru! Mietin kanssa alkuun ananasta vaihtoehdoksi, se on niin retroklassikko. Ja tästäkin kakusta olin aivan varma, että uunissa muhii katastrofi, mutta tällä kertaa ei sentään.
Mulla on kanssa se Hannan kakku kokeiltavien listalla.
Näyttää ainakin hirmuisen pehmoiselta ja mehevältä kakulta. Ja kakku on todella kaunis 🙂
Olen kerran yrittänyt tehdä ananaskeikauskakkua ja se oli katastrofi koko kakku… Unelmaa leipomassa-blogin Hannan banaanikeikaus on kiinnostanut tosi paljon 🙂