Suklaafondant

Suklaafondant

12. 05. 2022
Vaatimattoman näköinen suklaafondant kätkee sisäänsä herkullisen salaisuuden. Valuva suklaasisus lumoaa herkullisuudellaan.

Toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Viinimaan kanssa.

"Moni kakku päältä kaunis, vaan on silkkoa sisältä". Suklaafondantin kanssa se on juuri toisin. Karu ulkokuori peittää sisäänsä herkullisen valuvan ja ihanan lohdullisen suklaan. Kun lusikka iskeytyy fondantiin ja sisältä valuu täydellisen pehmeää, laavamaista suklaakakkua nousee vesi väkisinkin kielelle.

Täydellinen suklaafondant jaksaa juuri ja juuri pitää itsensä kasassa, kun se kumotaan lautaselle. Fondantin valmistuksessa paisto onkin selvästi se hankalin vaihe. Pari minuuttia liikaa ja ihanan valuva sisus on vain haave, tai minuutti liian vähän ja koko fondant valuu pitkin lautasta. Täydellisen paiston oppii kuitenkin testaamalla ja jos paistat yhden ylimääräisen, voit testata kypsyyden kumoamalla (ja syömällä) sen ennen muita. Ja lohdutuksen sanoina mainitsen, että olen syönyt oikein hyvällä ruokahalulla sekä liian kypsää että raakaa suklaafondantia ja hyvin ovat nekin maistuneet.

Tällä kertaa keittelin fondantin seuraksi aivan ihanaa Amarula-kinuskia, joka korostaa herkullisesti suklaan makua. Amarula on Etelä-Afrikkalainen, pehmeä kermalikööri, jonka maku on peräisin marula-hedelmästä. Likööri sopii nautittavaksi sellaisenaan viilennettynä tai se maistuu loistavalta myös monissa erilaisissa juomissa, kuten kahvin joukossa. Oma suosikkini on tämä Amarula Ice Coffee. Leivonnassa olen käyttänyt Amarulaa aiemmin mm. tässä mutakakussa ja jäätelössä.

Amarula lisätään kinuskiin vasta lopussa, joten sen hedelmäinen maku pysyy raikkaana ja voimakkaana. Amarulalla pystyt myös ohentamaan kinuskia, jos se vahingossa pääsee kiehahtamaan hieman liian paksuksi. Suklaafondantin ja Amarula-kinuskin kanssa tarjottavaksi sopii loistavasti pallo vaniljajäätelöä tai maustettua kermavaahtoa.

suklaafondant Amarula-kinuskilla
Suklaafondant

Suklaafondant Amarula-kinuskilla

4 annosta / 30 - 60 min / keskitaso

Voit tehdä ohjeesta 4-5 suurempaa tai kahdeksaan pienempää fondantia. Usein on hyvä varata yksi ylimääräinen fondant, jolla voit testata kypsyyden.

Ainesosat

Amarula-kinuski

  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 dl fariinisokeria
  • 3 rkl Amarula Marula Fruit Cream -likööriä
  • ½ tl suolaa

Fondant

  • 100 g voita
  • 150 g tummaa suklaata (noin 60 % kaakaota)
  • 2 kananmunaa
  • 2 kananmunan keltuaista
  • ¾ dl sokeria
  • 1 tl vanilja-aromia
  • ¾ dl vehnäjauhoja

 

  • voita ja kaakaojauhetta vuokien voiteluun ja jauhottamiseen
  • Tarjoiluun kermavaahtoa tai jäätelöä

Ohjeet

Amarula-kinuski

Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes sokeri sulaa. Keitä, kunnes seos paksunee (noin 10 minuuttia). Ota kattila liedeltä ja mausta kinuski suolalla ja Amarulalla. Jos kinuski on jäähtyessään liian paksua, voit ohentaa sitä lisäämällä Amarulaa.

Fondant

Esivalmistele fondant muotit (esim. uuninkestävät kahvikupit) voitelemalla ne huolellisesti. Jauhota voidellut muotit huolellisesti kaakaojauheella. Kuumenna uuni 175 ℃:seen.

Sulata voi ja suklaa. Mittaa kananmunat, keltuaiset ja sokeri kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi. Kääntele suklaa varovasti munavaahtoon. Siivilöi joukkoon vehnäjauho ja sekoita kevyesti käännellen tasaiseksi. Älä vatkaa, ettei taikinasta katoa liikaa ilmaa.

Jaa taikina tasaisesti esivalmisteltuihin muotteihin niin, että muotin yläreunaan jää noin 1½ cm tilaa. Paista fondantteja noin 10 minuuttia (isompia pari minuuttia pidempään) tai kunnes ne ovat nousseet noin 1 cm:n reunan yli. 

Kumoa fondantit varovasti lautaselle ja tarjoile heti Amarula-kinuskin ja vaahdotetun kerman kanssa. Fondantin tulisi pitää muotonsa, mutta olla sisältä vielä juoksevaa. 

VINKKI: Voit pakastaa fondantit raakana ja paistaa juuri ennen tarjoilua. Huomaa, että pakastetun fondantin paistoaika pitenee hieman.

suklaafondant
suklaafondant

Yhteistyössä

Kommentit(2)

  
  • Ukki sanoo:

    Kuulostaa nyt jo tulevalta suosikilta

    • No tää on kyllä ihana. Pakastimeen valmiiksi tekeminen on mainio vaihtoehto, jos haluaa silloin tällöin superhyvää jälkiruokaa. Harmi vain, että meillä nämä eivät ole koskaan pakastimessa pitkään säilyneet.

Samankaltaisia kirjoituksia