Suolakinuski-suklaakakku
20 annosta / yli 60 min / helppo
Ainesosat
Pohja
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 dl kaakaojauhetta
- 3 dl sokeria
- 1 tl soodaa
- 1 tl suolaa
- 150 g voita
- 300 g turkkilaista jogurttia
- 2 munaa
- 1 tl vanilja-aromia
Kuorrute
- 100 g voita
- 2 dl fariinisokeria
- 1 dl kuohukermaa
- 4 dl tomusokeria
- ½ tl suolaa
- sormisuolaa
Ohjeet
Pohja
Kuumenna uuni 175 ℃:seen. Vuoraa ja korppujauhota kahvikakkuvuoka huolellisesti.
Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, sokeri, sooda ja suola yhteen. Sulata voi ja lisää se taikinaan yhdessä jogurtin, munien ja vanilja-aromin kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi, varo kuitenkin liikaa sekoittamista ettei taikina sitkisty. Kaada taikina esivalmisteltuun vuokaan ja paista noin 50 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Anna kakun jäähtyä vuoassaan 15 minuuttia ennen kumoamista. Jäähdytä kakku ennen kuorruttamista.
Kuorrute
Mittaa voi, fariiinisokeri ja kerma kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Ota kattila liedeltä ja vatkaa joukkoon tomusokeri. Mausta suolalla.
Aseta kakku ritilälle syvän leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Kaada kuorrutetta kakun päälle niin, että kakku peittyy kauttaaltaan. Viimeistele kakku ripottelemalla pinnalle hieman sormisuolaa. Laita kakku jääkaappiin niin, että kuorrute asettuu. Halutessasi voit lämmittää ylivalunutta kuorrutetta hieman ja kaataa sen uudelleen kertaalleen kuorrutetun kakun päälle, jolloin saat kuorrutteesta vieläkin paksumman.
Kakku uunissa ja just huomasin, että onpa just samalaisessa vuo’assakin ;). Olinkin miettinyt avatun jogurtin tuhoamista, niin osui ja upposi. Vähän jatkon vaniljajogurtilla. kun massa oli aika paksua. Meinasin tehdä kuorrutteen vispikermasta, kun kuohua ei ole jääkaapissa, uhka vai mahdollisuus?
Kyllä se vispikermakin tähän toimii hyvin, kun kinuski ei vaadi pitkää keittoa. Vispikerma kestää vähän huonommin kuumennusta, niin sen takia kannattaa mahdollisuuksien mukaan käyttää kuohua pitkään keitettäviin.
Tää on ihan parasta! Nyt tehty jo useisiin juhliin ja aina onnistuu! Plus on vaan maailman paras vuokakakku! Kiitos ohjeesta! Nam.
Voi kiitos Herkkusuu, aivan ihana kuulla. Tää on kyllä omakin suosikki <3
Kerran tehty ja niin helppo sekä hyvää!
Nyt juhlat lähestyy ja yksi vieras on gluteeniton, mitenhän onnistuisi glut.jauhoilla?
Hei Marika! Tämä toimii ihan hyvin gluteenittomanakin kun korvaat vain vehnäjauhon gluteenittomalla jauhoseoksella.
Hei! Kuinka kuorrutetun kakun saa siirrettyä ritilältä tarjoiluastiaan?
Hei! Jos kuorrute on hieman jähmettynyt ja kakku on kiinni ritilässä, käy se ensin reunoilta läpi veitsellä, jotta kuorrute leikkaantuu irti. Sen jälkeen työnnät lastan (mielellään kaksi) kakun alle ja nostat kakun tarjoilualustalle.
Hei! Kuinka teet kuvioinnin kuorrutteeseen?
Hei Julia! Kuviointi on syntynyt vain alla olevan kahvikakun muodosta. Eli vuoassa on tuollainen pinta.
Onko kakun pintakinuski tahmeaa vai kovettunutta?mietin jos näitä tekisi partiolaisten myyjäisiin niin tahmeat kakut on aika hankala pakata kauniisti
Tämä on mokkapalakuorrutteen tapaan kovettuva kinuski, joka ei tahmaa. Jos kuorrute on pitkään todella lämpimässä, niin se saattaa kyllä pehmetä.
Hei. Ihana ohje. Kakku tuli juuri uunista ja jäähdytyksen jälkeen teen Kuorrutuksen. Tuoksu on ainakin huumaava. Toivottavasti makukin sormisuolaa ei ole mutta ajattelin ripotella vähän murskattua merisuolaa päälle
Kiitos! Ihana kuulla, että pidät ohjeesta. Merisuola on rakenteeltaan aika paljon sormisuolaa kovempaa, joten se kannattaa laittaa todella pieninä kiteinä, ettei se rousku hampaissa.
Hei! Mahtaakohan tämä kestää kuljetusta, noin 4,5h, jos vuoraa säilytysastian hyvin kylmäkalleilla 😀 eikö tämä kestä pakastustakaan siinäkään tapauksessa, jos antaa pakkasesta ottaessa itselleen sulaa ja sen jälkeen siirtää jääkaappiin?
Moi Jansku! Kakku kestää kuljetusta oikein hyvin, periaatteessa tuon 4,5 h se säilyy vaikka huoneenlämmössä, mutta parhaiten toki viileässä ettei kuorrute pehmene liikaa.
Heip!
Miten tämän säilytys? Jääkaapissako?
Hei! Suosittelen jääkaapissa säilyttämistä tuon kinuskin takia.
Tein tämän kakun 1,5-kertaisena uunipellille mokkapalatyyliin. Tein vielä gluteenittomana, virtasalmen viljatuotteen pullajauhoseoksella, vähensin jauhoja 0,5dl. Paistoaika oli 25min. Onnistui erittäin hyvin, kiitos hyvästä reseptistä!
Ihanaa kuulla Emilia, että kakku onnistui hyvin myös gluteenittomana!
Hei, miten teen kakusta maidottoman, eli mitä laitan turkkilaisen jogurtin tilalle?
Hei Pia! Turkkilaisen jogurtin voi korvata esim. Aplron soijajogurtilla.
Moi! Kakusta tuli tosi matala ja mahtui 2,2 l vuokaan liiankin hyvin. Kaikki tein ohjeen mukaan mutta taikina oli tosi pieni. Miksihän?
Hei! Oma vuokani on 2,4 litraa. Ihan täyteen vuoka ei tule, mutta ihan komea kakku tuon kokoiseen vuokaan pitäisi kuitenkin tulla. Taikina saattaa jäädä pieneksi liian sekoittamisen takia, silloin taikinaan alkaa muodostua sitkoa, eikä se jaksa enää kohota. Normaalisti taikinaan muodostuu ilmaa, kun sooda reagoi happaman jogurtin kanssa. Jos tämä kaikki ilma sekoitetaan pois, taikina jää myös vähän kiinteämmäksi ja pienemmäksi.
Hei! Voiko kakun pakastaa kuorrutettuna?
Hei! Kuorrute valitettavasti kestää huonosti pakastamista, sulaessaan sen rakenne kärsii. Kakku kannattaa pakastaa ilman kuorrutetta ja tehdä kuorrute sitten kun kakku on sulanut.
Tästä tuli tosi hyvää kakun koostumus oli mehevä ja maku melkein liian hyvä
Aivan ihana kuulla, kiitos Emmi!
Ihana kakku, nam nam! Minkä kokoinen vuoka ja mistä hankittu?Tykkään kahvikakuista ja jonkun uuden vuoan hankinta mietinnässä.
Hei Nelliina! Vuoan koko on 2,4 litraa. Se on muistaakseni hankittu Juhlax-nettikaupasta, jossa on paljon muitakin kauniita Nordic waren vuokia. Nämä vuoat ovat todella laadukkaita ja niissä on upeita kuvioita. Tällainen vähän pienempi kuviointi toimii loistavasti kuorrutettuun kakkuun.
Voikohan turkkilaisenjugurtin korvata piimällä?
Voit hyvin korvata myös piimällä. Taikinasta tulee hieman ohuempaa, mutta ei kuitenkaan merkittävästi.
Sydänsurujen kakku myös minun kestosuosikki. Helppo tehdä ja ah, niin mehevä suklainen kakku..mutta tämä resepti teki siitä todellisen surunmurtajan!
Ihanaa Mammeli! Sydänsurujen kakku on tosiaan meilläkin ollut suosikki ja se on ensimmäisiä leivonnaisia, mitä aloin leipomaan ihan alusta loppuun asti itse. Silloin vuoka jauhotettiin kookoshiutaleilla, mikä oli aivan ihanaa, mutta kyllä tämä kuorrute nosti kakun ihan uudelle tasolle.
Paljon onnea syntymäpäiväsankarille! Ihana kakku, ja etenkin herkullinen kuorrutus! Itse olisin tosin saattanut vielä nuolla tuon kakun päältä tippuneen kinuskin parempiin suihin (ettei mene hukkaan)… Eli kuorruttaessa ehdottomasti lautanen alle ettei tarvi pöydän pintaa nuolla 😀
Kiitos Wolf! Juuri tämän takia kirjoitin ohjeeseen tuon vinkin, että aseta ritilä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, jolloin ylimenevä kuorrute on helpoin kerätä talteen ja kuorruttaa kakku vaikka kahdeksi. Ja ei hötää, tuokaan pöydälle mennyt ei joutunut hukkaan. Onneks pöytä on aina leivontapuhdas ja saatiin syötyä tuokin kinuski koko perheen voimin.