Suolakinuskikeksit
30 annosta / 30 - 60 min / helppo
Ainesosat
Keksit
- 225 g voita
- 1½ dl tomusokeria
- 1½ tl vaniljatahnaa
- 1 tl kanelia
- ½ tl inkivääriä
- ¼ tl suolaa
- 5 dl vehnäjauhoja
Suolakinuski
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl fariinisokeria
- ½ tl suolaa
Ohjeet
Keksit
Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vatka huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vanilja, kaneli, inkivääri ja suola ja vatkaa tasaiseksi. Kääntele joukkoon vehnäjauhot.
Ota taikinasta pingispallon kokoisia paloja. Pyörittele palat palloiksi ja aseta palat leivinpaperilla vuoratuille uunipelleille. Paina jokaiseen palloon syvä kuoppa. Paista keksejä noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
Suolakinuski
Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna seos ja anna kiehua, kunnes kylmään vesilasiin pudotetusta tipasta muodostuu siisti pisara. Ota kattila liedeltä ja mausta kinuski suolalla. Täytä keksit jäähtyneellä kinuskilla juuri ennen tarjoilua.
Hei, jähmettyykö kinuski näihin pikkuleipiin?Ajattelin tehdä näitä valmiiksi jouluksi. Entä, osaatko sanoa, onnistuuko gluteenittomana? 🙂
Kinuskin jähmettyminen riippuu sen keitosta, eli jos haluat täysin jähmettyvää kinuskia, sitä täytyy keittää hieman pidempään. Näissä kekseissä ajatus on kuitenkin täyttää syödessä, eli olen antanut lahjaksikin niin, että kinuski on purkissa ja keksit sellofaanipussissa purkkiin kiinnitettynä. Täytettynä keksit eivät säily ihan yhtä pitkään ja kinuskista saattaa imeytyä kosteutta keksiin. Gluteenittomista versioista en valitettavasti osaa varmaa tietoa antaa. Gluteenittomat keksit murenevat usein helpommin ja ne saattavat vaatia pieniä ainessuhteiden muutoksia.
Pohdiskelen leivonnaisia poikani helmikuisille synttäreille. Haluaisin tehdä vähemmän jouluisen version. Jätänkö inkiväärin ja kanelin vaan pois vai onko sinulla suositella jotain muuta taikinaa tähän KEKSIIN? Aivan ihana idea keksille! <3
Hei! Näissä kekseissä kaneli ja inkivääri ei ole valtavan voimakas, mutta ne voi hyvin jättää vain pois. Käytä silloin hyvää vaniljaa, että keksipohjaan tulee kuitenkin makua.