Itsenäisyyspäivä lähestyy, joten on aika aloittaa juhlatarjoilujen suunnittelu. Meillä se aloitetaan tietysti tärkeimmästä, eli jälkiruuasta. 100-vuotiaan Suomen kunniaksi kannattaa leipoa oikein kunnon täytekakku, jossa tietysti maistuu ja näkyy suomalaisuus.
Makujen suunnittelussa pohdin erilaisia perinneleivonnaisia ja raaka-aineita miettiessä ajatus vaelsi luonnollisesti suomalaiseen marjametsään. Mielessä pyörivät niin mustikka kuin herkullinen hillakin, mutta lopulta päädyin raikkaan hapokkaaseen puolukkaan. Puolukka nostaa mieleen monia makumuistoja lapsuudesta ja wikipedian mukaan (ei ehkä aina se paras tietölähde) se on Suomen tärkein luonnonmarja. Millä asteikolla tuo tärkeys sitten mitataan, sitä tuo kaikkitietävä lähde ei kerro. Voin kuitenkin yhtyä faktaan/mielipiteeseen puolukan tärkeydestä jo sen monikäyttöisyyden kannalta. Meillä puolukkaa on aina käytetty paljon; puolukkavispipuuro, ruis-puolukkapuuro, puolukkapiirakka ja -survos on kuulunut viikottaiseen ruokavalioon ihan pienestä asti (survosta söin lapsena lähdes kaikkien ruokien kanssa). Siksi puolukka siis ansaitsee paikkansa myös juhlapöydässä.
Perinteitä kunnioittaen päätin tehdä kakun sokerikakkupohjaan, mutta koska tuo pohja ei kuulu ihan suosikkeihini, pitihän sitäkin tuunata jotenkin. Puolukan makuparina toimii loistavasti kardemumma, joten ripaus sitä nostaa pohjan aivan uudelle tasolle. Makuyhdistelmä olikin nappivalinta, sillä lopputulos muistuttaa erittäin hienostuneella tavalla perisuomalaista puolukkapiirakkaa.
Koristelussa minua on jo pitkään kiinnostanut maailmalla myllertävä brush strokes-tekniikka, joten tämä oli loistava mahdollisuus päästä testaamaan sitä. Brush strokes on erittäin helppo tapa tehdä näyttäviä kakkuja. Kakut koristellaan hyvin näyttävästi suklaalastuilla, jotka tehdään levittämällä sulaa suklaata leivinpaperille. Voit käyttää suklaan sijasta myös candy melts nappeja, joista saat jopa ilman temperointia kestäviä lastuja. Candy meltseissä on myös mahtava värivalikoima, joten kakun värejä voi muuttaa eri tilaisuksiin sopivaksi.
Suomi 100 -kakku
12–15 hengelle | yli 60 min | keskitaso
Pohja
- 4 munaa
- 1½ dl sokeria
- 1½ dl vehnäjauhoja
- 1 dl perunajauhoja
- ½ tl leivinjauhetta
- 1 tl kardemummaa
Lämmitä uuni 175 °C:seen. Pingota leivinpaperi kahteen irtopohjavuokaan (halk. 15 cm). Vuoraa myös vuoan reunat leivinpaperilla.
Vaahdota kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot, leivinjauhe ja kardemumma yhteen ja siivilöi munavaahtoon kolmannes kerrallaan. Sekoita varovasti pallovispilällä, jotta taikinaan ei jää jauhopaakkuja. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Halkaise pohjat jäähtyneenä kahteen osaan.
Täyte
- 4 liivatelehteä
- 200 g puolukoita
- ½ dl sokeria
- 250 g maitorahkaa
- 150 g valkosuklaata
- 2 dl vispikermaa
Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Survo puolukat ja sokeri hienoksi soseeksi. Ota 2 rkl sosetta sivuun ja sekoita rahka lopun soseen joukkoon. Sulata suklaa ja jätä odottamaan. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lämmitä sivuun ottamasi puolukkasose ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen puolukka-rahkaseokseen. Lisää suklaa ja kääntele viimeisenä joukkoon kerma.
Kostutus
- 1½ dl puolukkamehua
Vuoraa kakkuvuoka erittäin korkealla leivinpaperireunuksella. Aseta ensimmäinen pohja vuoan sisään ja kostuta kevyesti puolukkamehulla. Annostele päälle kolmasosa täytteestä. Toista sama kunnes kaikki pohjat on käytetty. Anna kakun hyytyä kylmässä vähintään kuusi tuntia.
Kuorrute ja koristelu
- ½ dl vettä
- ¾ dl sokeria
- 300 g voita
- 1 tl kardemummaa
- sinistä elintarvikeväriä
- 150 g valkosuklaata
Kiehauta kuorrutetta varten vesi ja sokeri kattilassa. Anna jäähtyä. Vaahdota huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sokeriliemi ja hienoksi jauhettu kardemumma ja vatkaa, kunnes vaahto on vaaleaa ja erittäin kuohkeaa. Jaa vaahto kolmeen osaan ja värjää kaksi osista sinisen sävyillä. Kuorruta kakku vuorotellen eri sävyillä.
Valmista valkosuklaalastut sulattamalla suklaa alhaisella lämmöllä. Nostele suklaasta teelusikalla kasoja leivinpaperille. Vedä kasa leveällä pensselillä tai pullasudilla lastuksi. Anna kovettua ja koristele kakku suklaalastuilla.
Yhteistyössä:
Kommentit(0)