Täytetty piparkakku
15 annosta / yli 60 min / keskitaso
Ainesosat
Pohja
- 175 g voita
- 1¾ dl sokeria
- ¾ dl siirappia
- 3 munaa
- 5 dl vehnäjauhoja
- 1½ tl leivinjauhetta
- 1½ rkl piparkakkumaustetta
- 1½ dl kuohukermaa
Täyte
- 3 dl karpaloita
- 1½ dl sokeria
- 200 g voita
- 3 dl tomusokeria
- 1 tl vanilja-aromia
- 300 g maustamatonta tuorejuustoa
- kuivattuja karpaloita
- piparkakun muruja
Ohjeet
Pohja
Vuoraa kaksi irtopohjavuokaa (halk. 15 cm) leivinpaperilla. Kuumenna uuni 175 ℃:seen.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi, sokeri ja siirappi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja piparkakkumauste. Lisää munat yksitellen voivaahtoon, sekoita hyvin jokaisen lisäyksen välillä. Jos vaahto uhkaa erottua, lisää ruokalusikallinen jauhoseosta jokaisen munan lisäyksen yhteydessä. Lisää loput jauhoseoksesta vuorotellen kerman kanssa.
Kaada taikina vuokiin ja tasoita pinta. Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia tai kunnes pohjiin painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Anna pohjien jäähtyä vuoassaan hetken ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään täysin.
Täyte
Mittaa täytettä varten karpalot ja sokeri kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes karpaloista alkaa irrota nestettä. Nosta lämpöä ja keitä noin 5-10 minuuttia. Paseeraa täyte siivilän läpi, jotta saat sileää sosetta. Jäähdytä jääkaappikylmäksi.
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vanilja ja huoneenlämpöinen tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi.
Leikkaa pohjat tasaiseksi ja halkaise molemmat pohjat kahteen osaan. Kokoa kakku levittämällä karpalohyytelöä ja tuorejuustokuorrutetta ensimmäiselle pohjalle. Nosta päälle seuraava pohja ja toista samaa kunnes kaikki pohjat on käytetty. Kuorruta kakku ohuelti tuorejuustokuorrutteella ja laita se kylmään 15 minuutiksi. Siisti jäähtyneen kakun pinta vielä ohuella kuorrutekerroksella ja viimeistele pursotuksin. Ripottele pinnalle kuivattuja karpaloita ja piparkakun muruja.
Reseptini ja kuvat julkaistu aiemmin Leivotaan 7/2020 -lehdessä.
Hei, jos teen tämän kakun gluteenittomana, niin vaihdanko vain vehnäjauhojen tilalle gluteenittoman jauhoseoksen?
Hei Jonna! Tämän reseptin voit hyvin tehdä myös gluteenittomana ja useimmissa jauhoseoksissa korvaavuus on aika hyvin 1:1. Joskus jauhoa saattaa hieman joutua vähentämään, jotta kakusta ei tule kuiva, mutta tässä uskoisin tuon suoraan korvauksen toimivan.