Tyrni-valkosuklaakakku

Tyrni-valkosuklaakakku

19. 09. 2016
Syksyinen hyydykekakku saa makunsa tyrnistä. Kirpeän tyrnin pariksi sopii loistavasti makea valkosuklaa ja pehmeä marenki.

 

Viikko sitten eräs lukijani kyseli, voisiko punaherukka-valkosuklaajuustokakusta tehdä tyrniversion? Olin juuri käynyt ystäväni pihalta keräämässä ämpärillisen tyrniä, joten päätin testata. Tyrni on todella voimakas marja, joten ihan suoraan sitä ei kannata tuossa reseptissä korvata. Pienellä säädöllä kuitenkin kakusta tuli mielestäni ihan mainio. Pieni määrä appelsiinimehua taittaa juuri sopivasti tyrnin maun ja tuo siitä parhaat puolet esiin. Herkullinen marenkikerros sopii kirpeän moussen päälle loistavasti, mutta jos kokonaista marenkikerrosta ei päälle halua voi kakun koristella esimerkiksi valmiilla marengeilla, kermavaahdolla, suklaalla ja marjoilla.

Jos tyrnimarjoja ei kotoa tai kaupasta löydy, voit korvata marjat suoraan mehulla. Korvaa tyrnit silloin 2 dl laimentamatonta tyrnimehua.

tyrnikakku
tyrnikakku

Tyrni-valkosuklaakakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 175 g kandisokeri-keksejä (esim. Bastogne) tai piparkakkuja
  • 70 g voita sulatettuna

Valkosuklaamousse

  • 2 liivatelehteä
  • ½ tlk (125 g) maitorahkaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa
  • ½ dl sokeria
  • 2 rkl kiehuvaa vettä
  • 200 g valkosuklaata
  • 2 dl kuohukermaa

Tyrnimousse

  • 250 g tyrniä
  • ½ dl appelsiinimehua
  • 1½ dl sokeria
  • 4 liivatelehteä
  • 2 dl kuohukermaa
  • ½ tlk (125 g ) maitorahkaa
  • 200 g maustamatonta tuorejuustoa

Marenki

  • 3 valkuaista
  • 1½ dl sokeria

Ohjeet

Pohja

Vuoraa noin 22 cm:n irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Voitele reunat. Murskaa keksit ja sekoita joukkoon voisula. Painele seos kevyesti irtopohjavuuan pohjalle. Laita jääkaappiin odottamaan. Huom! Jos käytät reseptissä kuohukerman sijasta vispikermaa, tarvitset suuremman vuoan (24 cm).

Valkosuklaamousse

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita yhteen rahka, tuorejuusto ja sokeri. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa, anna jäähtyä hetken. Vatkaa kerma vaahdoksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumaan vesitilkkaan. Sekoita ne vatkaten tuorejuusto seokseen, lisää sulatettu suklaa. Kääntele joukkoon kerma ja kaada täyte pohjan päälle. Laita jääkaappiin tyrnitäytteen valmistuksen ajaksi.

Tyrnimousse

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta tyrnit, appelsiinimehu ja sokeri kattilassa. Paseeraa tyrnit siivilän läpi. Sekoita pehmenneet liivatelehdet lämpimän marjasoseen joukkoon. Vaahdota kerma. Sekoita rahka ja tuorejuusto yhteen ja kääntele marjasoseen joukkoon. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma. Kaada seos valkosuklaakerroksen päälle ja anna hyytyä kylmässä mielellään seuraavaan päivään.

Marenki

Valmista kuorrute kun kakku on hyytynyt ja sen voi irrottaa vuoasta.

Mittaa valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Aseta kulho vesihauteeseen, niin ettei vesi osu kulhon pohjaan. Vatkaa valkuaisia vesihauteessa, kunnes sen lämpötila on noin 65 astetta. Jos et omista sokerilämpömittaria voit kokeilla hieroa vaahtoa sormien välissä. Se on valmista, kun kaikki sokerikiteet ovat sulaneet ja vaahto tuntuu sileältä.

Ota kulho vesihauteesta ja vatkaa vaahto huoneenlämpöiseksi. Siirrä vaahto pursotinpussiin ja pursota hyytyneen kakun päälle. Ruskista halutessasi kaasupolttimella.

Kategoriat

Juustokakut

Kommentit(14)

  
  • Leelia sanoo:

    Tuoreita tyrnejä ei minulla ole käytettävissä, mutta voisikohan tyrnit ja appelsiinimehun korvata sillä kaupan tymäkällä tyrnimehulls? Paljonkohan sitä pitäisi käyttää ja lisäisitkö liivatteen määrää?

    • Kyllä tyrnimehun pitäisi myös toimia tässä. Käyttäisin noin 2 dl tyrnimehua ja silti tuon 0,5 dl appelsiinimehua. Appelsiini raikastaa ja taittaa tyrnin kirpeyttä, joten sitä ei kannata jättää pois.

  • Marikokki sanoo:

    Ihana, tosi hyvänmakuinen. Kiitos reseptistä ; D

  • Merja sanoo:

    Tätä täytyy kokeilla! Niin upean hennot värit. Sopii varmasti kaikkiin kesäjuhliin!

    • Kannattaa ehdottomasti. Appelsiini raikastaa tyrniä juuri sopivasti ja yhdessä ne ovat loistava pari valkosuklaalle!

  • ANU sanoo:

    MINKÄLAISELLA TYLLALLA PURSOTUS ON TEHTY?

  • SiiRi sanoo:

    Voisiko tyrniosan tehdä “piiloon”kakun sisään pienemmällä kakkuvuoalla? Onko 20cm vuoka sopiva? Vai pitäisikö tyrniosan olla uloimpana?

    • Liisa sanoo:

      Hei Siiri! Tekisin itse niin, että tyrniosa on piilossa kakun sisällä. Piilokakut olen tehnyt hieman suurempaan vuokaan samaisella ohjeella. Eli sisempi kakku on halkaisijaltaan noin 20 cm ja ulompi noin 23 cm, tällöin kannattaa myös käyttää kuohukerman sijasta vispikermaa, joka vaahtoutuu tilavuudeltaan hieman suuremmaksi. Huomaa kuitenkin, että jos ulompi vuoka on huomattavasti suurempi tätä, ulommasta kerroksesta ei tule kunnon peitettä sisemmän kakun päälle.

  • Ellu sanoo:

    Mitenkähän tuo marenki säilyy. Toimiiko oltuaan 1 vrk jääkaapissa?

    • Liisa sanoo:

      Moi Ellu! Marenki on toki parhaimmillaan ihan tuoreena, mutta tällainen kuumamarenki on vielä hyvin syöntikuntoista seuraavanakin päivänä.

  • Kaura sanoo:

    Onpas kaunis! En ole tyrniä ikinä edes maistanut. Tämä toimisi varmasti myös puolukalla?

    • Liisa sanoo:

      Kiitos Kaura! Varmasti puolukka toimii myös, silloin tuon appelsiinimehun voi korvata puolukkamehulla tai ihan vedellä.

Samankaltaisia kirjoituksia