Vadelma-lakritsijuustokakku

Vadelma-lakritsijuustokakku

01. 10. 2018
Kaksikerroksiset juustokakut kuuluvat suosikkeihini ja makuvaihtoehtoja löytyykin blogista jo monia. Tämä vadelman ja lakritsin yhdistelmä on loistava lisä valikoimaan.

Syksy on alkanut hulinalla. Asiakastöiden kanssa on pitänyt kiirettä, lasten synttäreitä varten on leivottu tohinalla, yhdet rippijuhlatkin tuli juhlittua ja viime viikonloppuna pidin ensimmäisen leivontakurssini Kirkkonummen kansalaisopistolla. Kaikki työt ovat olleet todella mieluisia, joten mitään suurta stressiä näistä ei todellakaan ole aiheutunut, mutta sen vuoksi blogissa on ollut parin viikon ajan taas hieman hiljaiseloa. Uusia reseptejä löytyy kuitenkin mm. tälläkin hetkellä myynnissä olevasta Syysherkut-lehdestä ja ihan lähipäivinä palaan myös noihin leivontakurssilla tehtyihin herkkuihin.

Pari viikkoa sitten vietettiin tosiaan poikani 9-vuotis synttäreitä. Kaverisynttäreillä pojat tekivät jäätelöannoksia, mutta sukulaissynttäreille oli toiveissa kakku vadelmalla ja lakritsilla. Päädyimme yhdessä hyydytettyyn kakkuun, koska ne tekevät aina parhaiten kauppansa. Pohjaksi valikoitui lakritsijauheella maustettu browniepohja, joka onkin koko perheen suosikki. Kaiken kaikkiaan kakku teki kauppansa ja mikä tärkeintä, päivän sankari oli todella tyytyväinen.

Vadelma-lakritsijuustokakku

15 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 50 g tummaa suklaata
  • 50 g voita
  • 1 muna
  • ½ dl sokeria
  • ½ dl fariinisokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • ½ tl leivinjauhetta
  • 2 tl lakritsijauhetta

Lakritsimousse

  • 1½ dl kuohukermaa
  • 200 g lakritsifudgea (alku tms.)
  • 3 dl kuohukermaa
  • 250 g mascarponejuustoa
  • 2 tl lakritsijauhetta
  • 3 liivatelehteä

Vadelmamousse

  • 3 liivatetta
  • 300 g vadelmaa
  • 1 dl sokeria
  • 250 g mascarponejuustoa
  • 3 dl kuohukermaa

Koristelu

  • 4 valkuaista
  • 2½ dl erikoishienoa sokeria
  • lakritsia
  • vadelmia

Ohjeet

Pohja

Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk. 20-24 cm, riippuen vuoan korkeudesta). Vuoraa myös vuoan reunat leivinpaperilla. Kuumenna uuni 175 °C:seen.

Sulata voi ja suklaa. Vatkaa kananmuna ja sokeri kevyesti vaahdoksi, Lisää suklaa-voisula munavaahtoon. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja lakritsijauhe ja kääntele taikinaan. Kaada taikina esivalmisteltuun vuokaan ja paista kunnes reunat ovat asettuneet, mutta keskusta on vielä pehmeä (noin 20 min). Jäähdytä pohja kunnolla.

Lakritsimousse

Mittaa 1½ dl kuohukermaa ja lakritsifuget kattilaan. Lämmitä seosta, kunnes fudget ovat sulaneet. Jäähdytä kastike kylmäksi.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota mascarpone, 3 dl kuohukermaa ja lakritsijauhe kuohkeaksi vaahdoksi. Lämmitä pieni määrä lakritsikastiketta ja sulata siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana lopun lakritsikastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Lisää kastike pehmeään mascaponevaahtoon ja kääntele hyvin sekaisin. Kaada täyte pohjan päälle ja laita kylmään vadelmamoussen valmistuksen ajaksi.

Vadelmamousse

Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Kiehauta vadelmat ja sokeri kattilassa. Jos käytät kotimaisia vadelmia, voit soseuttaa ne ilman keittämistä, anna niiden kuitenkin sulaa huoneenlämpöisiksi. Paseeraa vadelmat siivilän läpi. Liuota liivatteet lämpimään soseeseen (jos käytit tuoreita kotimaisia marjoja, lämmitä osa soseesta ja liuota liivatteet siihen). Anna vadelmasoseen jäähtyä hetki, ettei se sulata kermaa.

Vatkaa kerma ja mascarpone pehmeäksi vaahdoksi. Lisää marjasose ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Älä vatkaa liikaa, ettei seos juoksetu. Kaada seos pohjan päälle ja anna hyytyä kylmässä vähintään 5 tuntia.

Koristelu

Mittaa valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Laita liedelle kulhoa pienempi kattila, jossa on vähän vettä. Aseta kulho vesihauteeseen niin ettei sen pohja osu veteen. Vesihauteen vesi ei saa olla kiehuvaa, vaan se saa poreilla hiljalleen. Lämmitä seosta kevyesti vatkaten, kunnes sen lämpötila on 65 astetta. Jos et omista sokerinlämpömittaria, voit tunnustella seosta varovasti hieromalla sitä sormien välissä. Seos on valmista, kun se tuntuu lämpimältä ja sokerikiteet ovat täysin sulaneet. Siirrä kulho pois vesihauteesta ja vatkaa marenki huoneenlämpöiseksi. Lusikoi marenki kakun päälle ja ruskista kaasupolttimella. Viimeistele kakku lakritsilla ja vadelmilla.

Kategoriat

Juustokakut

Kommentit(16)

  
  • PK sanoo:

    Tuleeko tästä kakusta suunnilleen yhtä korkea kuin tältä sivustolta löytyvästä VADELMA-VALKOSUKLAA­JUUSTOKAKUSTA, jos teen molemmat kakut samankokoisiin vuokiin?

  • Sannakaisa sanoo:

    Hei! Tulisikohan tällä ohjeella 26cm täytekakkupohjaan sopiva kerros tuota lakutäytettä (yhteen väliin), vai tekisitkö hieman suuremman annoksen?

  • Mirka sanoo:

    Kestääkö marenki jääkaapissa hyvänä? Jos valmistaa kakun valmiiksi esim 8h ennen tarjoilua

    • Hei Mirka! Kyllä tuon ajan kestää oikein hyvänä. Seuraavinakin päivinä on vileä ihan syöntikunnossa, vaikka ei ihan parhaimmillaan enää rakenteeltaan.

  • MS sanoo:

    Olisi pitänyt lukea aikaisempia kommentteja, olen nyt lakritsimoussevaiheessa ja 20 cm vuoka on lähes täynnä! Miten saan päälle vielä vadelmamoussen, sitä en ole toistaiseksi keksinyt

    • Hei! Tässä tosiaan vaikuttaa pohjan kypsyys todella paljon, jos pohja on paistettu pitkään, se on selvästi korkeampi ja vuoan reunoja pitäisi korosttaa esim. leivinpaperilla. Jos sinuula on reunakalvoa, pystyt jatkamaan sillä vuoan korkeutta. Olen pahoillani, että vuoassa on näin vähän varaa, päätin nyt kommentien perusteella korjata ohjeeseen vuoan kokoa. Kuvan kakku on tosiaan halkaisijaltaan sen 20 cm ja vuoka oli täynnä, mutta koko massa siihen mahtui.

  • riikuska sanoo:

    Soveltuisivatko nämä mousset tåytekakun väliin? Ja toinen kysymys: paljonkohan lakritsikastiketta tulee tuosta keitetystä fudgesta? Kun sitä ei ole nyt saatavilla ja tekisin lakritsikastikkeesta.

    • Liisa sanoo:

      Hei Riikuska! Nämä mousset soveltuvat erinomaisesti kakun väliin. Ihan suoraa määrää fudgesta keitetylle lakritsikinuskille en valitettavasti osaa sanoa. Korvattaessa tätä lakritsikastikeella, tulee ottaa huomioon myös, että kinuski sakenee huomattavasti jäähtyessään ja liivatetta tarvitaan vähemmän, kun taas lakritsikastike pysyy selvästi nestemäisempänä.

  • Nimetön sanoo:

    Hei, aivan Ihana kakku ainoAstaan vuoaN koko oli haaste, paistoin pohjan 20cm vuoassa, mutta kakku oli Pakko koota 24cm vuokAan, siihen juuri ja juuri mahtui. Pohja ei nyt Riitä Reunoille asti, toivottavasti kakku pysyy kuitenkin kasassa

    • Liisa sanoo:

      Hei! Tähän kakkuun vaikuttaa todella paljon miten kauan pohjaa paistetaan. Kypsemmäksi paistettu pohja on huomattavasti korkeampi ja silloin kakun mahtuminen vuokaan voi tuottaa ongelmia, jos vuokaa ei koroteta leivinpaperilla tai reunakalvolla. Kakku pysyy kasassa, vaikka pohja ei ylettäisikään aivan reunoille asti, toivottavasti maku miellytti. Iloista syksyä.

  • Nimetön sanoo:

    Pystyykö tätä kakkua PAKASTAMAAN?

    • Liisa sanoo:

      Hei! Voit pakastaa kakun ilman kuorrutetta ja koristelua. Suojaa se pakastimessa hyvin voimakkailta hajuilta käärimällä jäätynyt kakku esim. folioon ja laittamalla sen muovipussiin. Kakku säilyy pakastimessa noin kuukauden. Sulatettaessa ota kakku tarjoilua edeltävän iltana jääkaappiin sulamaan.

  • Nimetön sanoo:

    Kauanko tämä kakku Säilyy?

    • Liisa sanoo:

      Kakku säilyy jääkaapissa (hyvin suojattuna esim. kuvun alla) hyvänä noin kolme päivää, tosin pinnalla olevan marengin rakenne kärsii vähitellen. Marenki kannattaa laittaa kakun päälle vasta tarjoilupäivänä, mutta jos kakkua jää juhlista yli, sitä voi kyllä syödä vielä pari päivää valmistuksen jälkeen.

Samankaltaisia kirjoituksia