Vadelmakakku

Vadelmakakku

18. 08. 2019
Suloisen raidallinen kakku kätkee sisäänsä raikkaan sitruunaisen pohjan ja herkullisen vadelmatäytteen.

Sunnuntaiaamu ja hidas herätys, ihanaa! Koulujen alkamisen jälkeen nämä rauhalliset aamut tuntuvat taas silkalta luksukselta. Aamupalankin voi laittaa pitkän kaavan mukaan ja nautiskella rauhassa. Lähes poikkeuksetta viikolla syödään kiireessä jonkinlainen myslikulho (hyviä tosin nekin), mutta viikonloppuna pöytään voi kattaa tuoreita sämpylöitä, hedelmiä, vihanneksia, kylmäsavulohta, munia ja pekonia. Ja tietenkin jälkiruokaa. Arvatenkin meillä jälkiruoka kuuluu erottamattomana osana viikonloppuaamiaiseen.

Tein perjantaina vadelmamoussella täytettyjä donitseja, joista viimeiset syötiin lauantaiaamupalan jälkiruokana. Donitsit jäivät täysin kuvaamatta, mutta ne palauttivat mieleeni tämän aivan ihanan vadelmakakun, jonka tein jo keväällä DrOetkerille Leivotaan -lehden mainosta varten. Kakussa on ihanan raikas, sitruunainen pohja, joka saa lisämakua pakastekuivatusta vadelmarouheesta. Tämä on ehdottomasti yksi suosikkituotteistani ja se antaa ihanaa lisämakua myös arkiaamujen myslikulhoihin. Täytteenä on raikas sitruunarahka ja kotimaisia vadelmia. Voit käyttää myös pakastevadelmia, kunhan huolehdit niiden kotimaisuudesta, jolloin säästytään listeriavaaralta.

Kakun koristelussa halusin vähän leikitellä ja tehdä kakkuun helpon raitakuorrutuksen. Varmasti monet teistä onkin nähnyt esim. Instagramissa upeita raitakakkuja, jotka selvästi ovat tämän hetken trendi. Tämä kakku mukailee samaa tyyliä, mutta on tehty hieman yksinkertaisemmalla tyylillä, joka on mahdollista toteuttaa myös perinteisellä kermavaahtokuorrutuksella. Ohuet ja terävät raidat tehdään voikreemiin erityisellä kammalla, kakku jäähdytetään ja kamman jättämät urat täytetään erivärisellä kreemillä. Yksinkertaisempi versio on pursottaa raidat vuorotellen suoraan kakun pintaan ja tasoittaa kevyesti paletilla. Tällöin lopputulos ei ole aivan yhtä graafinen, mutta tällainen pehmeä muoto miellyttää ainakin omaa silmääni paljon. Koristelun tekeminen on yllättävän helppoa, joten kannattaa rohkeasti kokeilla.

Vadelmakakku

12 annosta / yli 60 min / keskitaso

Ainesosat

Pohja

  • 200 g voita
  • 2 dl sokeria
  • 2 tl Dr. Oetker sitruuna-aromia
  • 4 kpl kananmunia
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 pss Dr. Oetker pakastekuivattua vadelmaa

Täyte

  • 3 kpl Dr. Oetker liivatelehteä
  • 250 g maitorahkaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 sitruuna
  • 2 dl vispikermaa
  • 200 g kotimaisia vadelmia

Kuorrute ja koristelu

  • 4 dl vispikermaa
  • 1 ps Dr. Oetker cream fixiä
  • 2 rkl tomusokeria
  • Dr. Oetker punaista geeliväriä
  • Dr. Oetker pakastekuivattua vadelmaa
  • marenkeja

Ohjeet

Pohja

Pingota leivinpaperi kahteen irtopohjavuokaan (halk. 15 cm). Vuoraa myös reunat leivinpaperilla. Esilämmitä uuni 175 asteiseksi (kiertoilma 160 astetta).

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää sitruuna-aromi. Vatkaa joukkoon kananmunat yksitellen. Jos seos uhkaa juoksettua, lisää jokaisen munan kanssa 1 rkl vehnäjauhoja. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja kääntele voivaahtoon yhdessä vadelmarouheen kanssa. Jaa taikina vuokiin ja paista noin 30–40 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Anna pohjien jäähtyä vuoassaan ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään täysin.

Täyte

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. Sekoita rahka ja sokeri yhteen. Raasta joukkoon huolellisesti pestyn sitruunan kuori. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Kuumenna puolen sitruunan mehu ja liuota siihen pehmenneet liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen rahkaseokseen. Kääntele joukkoon kermavaahto.  

Leikkaa kakkupohjat kahteen osaan. Aseta ensimmäinen pohja tarjoiluvadille irtopohjavuoan reunuksen sisään. Levitä päälle kolmasosa täytteestä ja kourallinen vadelmia. Toista sama vielä kaksi kertaa ja nosta viimeinen pohja kakun kanneksii. Anna kakun hyytyä kylmässä muutama tunti, mieluiten yön yli.

Kuorrutus ja koristelu

Vatkaa kuohukerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää cream fix ja tomusokeri ja vatkaa kuohkeaksi. Värjää puolet kermasta vaaleanpunaiseksi. Siirrä kermat pursotinpusseihin ja pursota vuorotellen renkaiksi kakun ympärille. Tasoita pinta esim. palettiveitsellä. Pursota kermasta kakun päälle ruusukkeita. Viimeistele kakku vadelmarouheella ja marengeilla.

Yhteistyössä

Kategoriat

Täytekakut Yhteistyö

Avainsanat

juhannus

Kommentit(16)

  
  • Annika sanoo:

    Hei. Voiko kakun tehdä jo hyvin etukäteen? Eli jos sunnuntaina menee tarjolle, ni voiko pohjan tehdä jo torstaina, täytteen perjantaina ja lauantaina kuorrutteen? Kärsiikö kakun maku ja/tai koostumus?

    • Moi Annika! Kakun voi tehdä mainitsemassasi järjestyksessä. Muista vaan suojata jääkaapissa hyvin, ettei kuorrutus ime itseensä vieraita makuja.

  • Nimetön sanoo:

    Tarvitseeko kakkua kostuttaa ennen täyttöä? Ps.pohjasta tuli täydellinen. Tein 1.5 kertaisena 20cm vuokiin

    • Tämän pohjan kostutus ei ole välttämätöntä. Pohja sisältää rasvaa, joten se on tavallista sokerikakkupohjaa mehevämpi, eikä siksi välttämättä kaipaa kostuketta.

  • Nimetön sanoo:

    Jos vieraina on keliaakikko ja vegaani, niin millä määrällå gluteenittomia jauhoja korvaan vehnäjauhot? Entä millä saisin täytteestä jämäkän, kun liivatetta ei voi käyttää? Kiitos

    • Hei! Katsoisitko alapuolella olevan kommentin. Voit käyttää vehnäjauhoa vastaavan määrän gluteenitonta jauhoseosta tehdessäsi keliaakikolle sopivaa pohjaa. Pohja ei kuitenkaan sovellu vegaanille, koska se sisältää kanamunaa.

  • Nimetön sanoo:

    Jos kakku täytyy tehdä gluteenittomana ja vegaanisena eli ilman liivatetta, niin paljonko gluteenitonta jauhoseosta laittaisi ja millä täytteen saisi jämäkäksi ilman liivatetta?

    • Hei! Tässä kakussa on niin monta ei vegaanista ainesosaa, että valitsisin mieluummin toisen ohjeen. Vegaaniseen kakkuunhan eivät sovi liivatteen lisäksi maitotuotteet, eikä kananmuna. Jos tarkoitat lakto-ovovegetaristille (henkilö, joka syö maitotuotteita ja kananmunaa) sopivaa gluteenitonta kakkua, voit korvata jauhot 1:1 ja täytteestä voit jättää liivatteen pois, kunhan annat täytetyn kakun vetäytyä yön yli jääkaapissa mieluiten painon alla. Eli täytä kakku tarjoilualustalle asetetun irtopohjavuoan reunuksen sisään, nosta yöksi päälle lautanen ja hieman painoa. Kuorruta ja koristele kakku seuraavana päivänä, kun se on vetäytynyt kunnolla. Tästä ohjeesta voit katsoa vinkkiä liivatteettoman rahkatäytteen tekemiseen.

  • Nimetön sanoo:

    Hei! Näyttää herkulliselta! Jos vieraita on 18, tekisikö tämän silloin 1,5 kertaisena ja minkä kokoiseen vuokaan?

    • Riippuu hyvin paljon, mitä muuta tarjottavaa on. Tällaisenaan kakku saattaa jo hyvinkin riittää 18:lle, etenkin jos teet kakun vispikermaan ja 22 cm:n vuokaan. Jos haluat tehdä 1,5-kertaisena, vuoan halkaisijan on hyvä olla 26 cm.

  • petra lonka sanoo:

    sisko haluu tätä ihan super paljon.sanoo vaan lisää lisää. outoo

  • Nimetön sanoo:

    hei mä oon hämmästyny tää on mahtavaa siis OMG

  • Nimetön sanoo:

    Voiko laittaa pakastimeen, kuinka kauan säilyy?Jos jää sitä yli.

Samankaltaisia kirjoituksia