Vaniljainen kahvikakku

Vaniljainen kahvikakku

24. 01. 2019
Upeaan muotoon leivottu kahvikakku ihastuttaa varmasti. Hyvälaatuinen vaniljatahna tekee tästä kakusta herkullisen maukkaan.

Kahvikakku, kuivakakku, maustekakku. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, enkä oikein koskaan tiedä, millä näitä kutsuisin. Kahvikakku tuntuu harhaanjohtavalta, koska eivät kaikki kahvikakut sisällä kahvia. Kuivakakku sen sijaan on jotenkin loukkaava, koska tämäkin kakku on kaikkea muuta kuin kuiva. Ajatuksenakin kuivakakku tuntuu jotenkin epämiellyttävältä ja mieleen palaavat muistot hiekkakakkujen maistelusta lapsena (se vasta oli kuivaa). Maustekakku sen sijaan on ehdottomasti mummin piimäkakku tai jokin muu paljon mausteita (lähinnä kanelia ja neilikkaa) sisältävä kakku.

Pitkän ja totisen pohdiskelun tuloksena kahvikakku tuntui lopulta luonnollisimmilta vaihtoehdolta, sillä itse ainakin nautiskelen näitä kakkuja useimmiten kahvin kanssa ja ehkä silloin tuo nimitys ei ole niin harhaanjohtava, sehän on vain lyhennettynä kahvin kanssa nautiskeltava kakku. Saa tätä kakkua toki syödä minkä kanssa tahtoo, esim. maitolasillinen on myös oikein hyvä lisä kakulle.

Olen jo pitkään halunnut tehdä todella maistuvan vaniljakakun, koska rakastan vaniljan aromikasta tuoksua ja pehmeää makua. Käytän paljon aitoa vaniljaa ja lähes joka leivonnaiseen ripottelen vähintään hyvää vaniljasokeria. Niinpä olinkin aivan innoissani kun löysin kaupan hyllyltä ihania Taylor & Colledge vaniljatuotteita. Herkullinen vaniljatahna ja ihana vaniljauute täyttivät loistavasti tyhjiön leivontakaapissani. Sekä uutetta että tahnaa voi lisäillä lähes mihin vain ja niin olen oikeastaan viimeisen kuukauden ajan tehnytkin. Keksitaikinoissa ja kuorrutteissa uute on parhaimmillaan ja tahna sopii loistavasti kakkutaikinoihin. Tykkään myös lisätä tuota tahnaa kermavaahtoon, jolloin se antaa vaniljapilkkuineen kermalle jotenkin upean herkulllisen ulkonäön (ja tietysti maun).

Ja nyt siihen pitkään suunnitelmissa olleeseen kakkuun. Sain Dr Oetkeriltä aivan ihanan pyynnön tehtailla heille sarjan erilaisia reseptejä ja ensimmäiseksi nostettavaksi tuotteeksi valitsimme nämä uudet, ihanat vaniljatuotteet. Sain siis loistavan mahdollisuuden toteuttaa tuon suunnittelemani kakun, jossa vanilja on pääosassa. Kakku on ihanan mehevä ja murea ja makea kuorrute tekee siitä entistäkin herkullisemman. Pääsin samalla leipomaan uusilla kahvikakkuvuoillani, joihin mahtuu muuten valtava määrä taikinaa. Onneksi tämän kakun säilyvyys on myös erinomaisen hyvä, joten tästä sai nauttia useammankin päivän kahvihetkellä.

Vaniljainen kahvikakku

20 annosta / yli 60 min / helppo

Ainesosat

Pohja

  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl Dr Oetker luomu leivinjauhetta
  • ¼ tl suolaa
  • 250 g voita
  • 3 tl Taylor and Colledge Vanilla Bean Paste
  • 4 dl sokeria
  • 4 munaa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1½ dl appelsiinimehua

Kuorrutus

  • 2 dl tomusokeria
  • 1 rkl maitoa
  • Taylor and Colledge Vanilla bean extract
  • 2 rkl Dr Oetker Pakkaskuivattu vadelma tai Bloomy luomu koristerae

Ohjeet

Pohja

Kuumenna uuni 175 °C:seen. Voitele ja jauhota suuri kahvikakkuvuoka (2½ l). Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola omassa kulhossaa. Vatkaa huoneenlämpöinen voi, sokeri ja vaniljatahna kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja jatka vatkaamista, kunnes massa tuntuu ilmavalta. Jos vaahto uhkaa erottua munia lisätessä, lisää ruokalusikallinen jauhoseosta jokaisen munan lisäyksen välillä. Sekoita kerma ja appelsiinimehu yhteen. Kääntele jauhoseos vaahtoon vuorotellen nesteiden kanssa.

Kaada taikina esivalmisteltuun vuokaan. Paista kakkua uunin alatasolla noin 60 minuuttia tai kunnes kakkuun painettuun puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassaan (jos käytät Nordic Waren vuokia min 15 min) ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään täysin.

Kuorrutus

Mittaa kuorrutteen ainekset kulhoon. Lisää tarvittaessa maitoa, jotta saat valuvan kuorrutteen. Kaada kuorrute kakun päälle. Koristele pakkaskuivatulla vadelmalla tai Bloomy koristerakeilla.

Yhteistyössä:

Kategoriat

Kahvikakut Yhteistyö

Kommentit(10)

  
  • Minou sanoo:

    Hyvää joulua! Ihana että löytyi reseptejäisossa vuoassa paistettaville kakuille. Juuri tuota kaunista vuokaa minulla ei (vielä) ole, mutta on useampi Nordic Waren vuoka. Aion leipoa tämän kakun joulun jälkeen. Kiitos neuvoista vaniljauutteen ja pastan läyttöön.Minusta kakkuihin ei tullut toivottua makua vaniljauutteella. Nyt olen ostanut myös pastaa kun satuin näkemään kaupassa.Tämä kakku sopii hyvin testikakuksi kun siihen tulee kumpaakin. Olen aivan hullaantunut kahvikakkujen leivontaan ja Nordic Waren vuokiin.Kiitos kivoista ohjeista!Jouluksi olen leiponut piimäkakun äidiltä perityllä ohjeella ja taatelikakun sinun ohjeellasi. Käytin siihen valmista melko paksuavalmista taatelimassaa johon lisäsin vähän vahvaa kahvia.

    • Kiitos ihanasta kommentista ja pahoittelut! Tuo taatelimassa kuulostaa ihanalta, en olekaan sellaista itse päässyt testaamaan. Vaniljatahna on mielestäni paras vaniljatuote, siinä on upean intensiivinen vaniljan maku. Toivottavasti kakku maistuu!

  • Ellu sanoo:

    Kiitos nopeasta vastauksesta.
    Aion tehdä tätä kakkua ensimmäisen lapsenlapseni yo-juhlaan❤.

  • Ellu sanoo:

    Voiko tämän vaniljaisen kahvikakun pakastaa?
    Jos pakastaa, niin pitäiskö kuorrute tehdä vasta ennen tarjolle laittamista?

  • Marita sanoo:

    Tämä on kyllä mahtava kakku, nyt tein ohjeen mukaan, ainoastaan lisäsin 2 tl juuri jauhettua kardemummaa. Joskus olen säveltänyt kun ei ole ollut kaikkia aineita, paistoin samalla vuolla kuin sinullakin oli kuvassa.

    • Voi miten ihana kuulla! Kardemumma sopii kakkuun varmasti myös aivan loistavasti. Tämä on yksi suosikkvuoistani.

  • Nimetön sanoo:

    Ihana ohje, minulla ei ollut appelsiinimehua niin muokkasin kakkua vähän uuteen muotoon. Laitoin 1,5 dl kermarahkaa, 1/2 limen mehun 100g sulatettua valkosuklaata 2 tl nestemäistä vaniljauutetta + sen dl kermaa. Ohjeessa olevaa vanilijatahnaa en myöskään käyttänyt vaan perus aitoa vanilijajauhetta niin ja tuplasin leivinjaheen. Paistoin kakun nordig waren briliant vuoassa, justiinsa mahtui. Täytyy joskus kokeilla tuolla alkuperäisellä reseptillä, muutenkin sinulla on kivoja reseptiä, tykkään

Samankaltaisia kirjoituksia